top of page
Overgevoelig

Begaan

Teruggetrokken

Stemmingswisselingen

Dromerig

Creatief

Overprikkeld

Moe

Druk

De wonderlijke wereld van het hoogsensitieve kind

Heb jij een (over) gevoelig kind? Is het woord hoogsensitief wel eens ter sprake gekomen? Als ouder(s), verzorger(s) of leerkracht van een hoogsensitief kind is het best lastig om erachter te komen wat het kind nou precies ervaart.

Hoewel het kind over talenten beschikt, komen deze op school niet altijd uit de verf. Het sociale aspect kan ook een uitdaging vormen. Hoe kun je jouw kind, je leerling hier nou het beste in begeleiden? De eerste stap die gezet zou kunnen worden, is deze gevoeligheid zelf te gaan ervaren. 

Het is een kwestie van energie

Het is, in mijn ogen, een kwestie van energie. Het vermogen van het hoogsensitieve kind om de energie die zich buiten hem of haar bevindt (meestal onbewust) te 'lezen', brengt het kind als het om een onrustige, verdrietige, niet prettige energie gaat, in een lastige positie.

 

De afstemming waarin het kind zich op dat moment begeeft, bepaalt de mate van zijn of haar gevoeligheid. Zoals ik het zie, zit het hem in de opmaak van de aura, het energieveld wat elk levend wezen om zich heen heeft. Bij een hoogsensitief kind is deze zo verfijnd en staat zò open, dat alles ongefilterd binnenkomt en vaak nog eens extra wordt uitvergroot. De 'negatieve' energieën die het kind (meestal onbewust) in zich opneemt kunnen zorgen voor een innerlijk gevoel van onrust, verdriet, een vaag onbestemd gevoel, etc. Ook kan er sprake zijn van stemmingswisselingen. Dit kan worden veroorzaakt doordat het kind haarfijn meekrijgt wat er speelt bij de ander of de ruimte waarin het zich bevind. Plotselinge woede uitbarstingen kunnen voorkomen als het kind teveel informatie binnenkrijgt die niet verwerkt kan worden. Gelukkig komen er ook positieve gevoelens binnen die leiden tot vreugde, verbondenheid, zich één voelen met de natuur, creativiteit en tal van andere opbouwende aspecten. Een hoogsensitief kind staat van nature in verbinding met zijn of haar intuïtieve vermogens, tot het teveel wordt en het kind zich (tijdelijk) gaan afsluiten voor alles en iedereen.

 

De hierboven genoemde gevoeligheid is mij niet vreemd. Deze is essentieel in mijn werk. Het verschil zit hem in de beheersing die over deze gevoeligheid is verkregen door kennis en training. Daarmee bedoel ik niet dat het voor elk hoogsensitief kind is weggelegd om hiermee op deze manier aan het werk te gaan. Echter, het leeft wel gemakkelijker als je jezelf, in combinatie met je gevoeligheid, begrijpt en ermee om weet te gaan. Mijn volwassen cursisten, die hun gevoeligheid willen ontwikkelen of er meer zeggingschap over willen verkrijgen, worden gelijk in de eerste les van 'Geef je intuïtie een stem' bewust gemaakt in welke afstemming ze zich bevinden en hoe ze deze afstemming zelf kunnen beïnvloeden. Voor kinderen is zo'n cursus niet weggelegd. Wel hebben ze baat bij uitleg en oefeningen, die spelenderwijs het doel bereiken dat ze minder last hebben van de negatieve aspecten van hun hoogsensitieve talent.

"Buiten het theoretische gedeelte wil ik je het hoogsensitieve zelf laten ervaren, zodat je kunt voelen in welke afstemming  jouw kind, je leerling zich dagelijks in begeeft."

Deze avond is bedoeld voor de leeftijd van het lagere schoolkind. Je gaat, buiten theoretische uitleg, de afstemming van het hooggevoelig kind ervaren door middel van een begeleide meditatie waarin jouw energieveld in die gevoelige afstemming wordt gebracht. Het is een natuurlijke iets, waar je niet bang voor hoeft te zijn! Vervolgens ga je door middel van oefeningen ervaren hoe het is om in de bovengenoemde afstemming in verbinding te staan met de energie van de ander. Je zult merken dat je veel meer informatie binnenkrijgt dan je zou hebben gedacht.

Vanzelfsprekend leer je deze fijngevoelige staat weer terug te brengen naar 'normaal.' Daarna krijg je tools mee om je kind of leerling hierin te begeleiden, zodat deze stapsgewijs wat steviger wordt, zonder dat zijn of haar talent verloren gaat, of dat ze tegen hun natuur in moeten gaan leven.

Ik hoop via deze interactieve lezing je inzichten en ervaringen mee te kunnen geven waar je als ouder, verzorger of leerkracht verder op kunt bouwen in de toekomst. 

                                                                                       Manon

Ervaar zelf de gevoeligheid van jouw kind

_edited_edited.png

Inhoud lezing & info

  • Theorie over het energieveld van een hoogsensitief kind

  • Afstemming meditatie

  • Oefeningen waardoor je de afstemming van je kind/leerling zelf kunt ervaren

  • Tools voor thuis en op school

  • Vragen & antwoorden

Wanneer: maandag 19 juni
Tijd: 19.30 - 21.15 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Waar:  Vrije School Valentijn  Vliepad 1 Harderwijk
Tarief: €7,- Inclusief Koffie & Thee (Graag contant afrekenen bij binnenkomst)

Graag opgeven in verband met het aantal beschikbare plaatsen!

 

bottom of page